Jak stosować jagody goji na odchudzanie?

Jagody goji widnieją na liście produktów superfoods. Ich właściwości i bogactwo naturalnych składników odżywczych wpływają na wiele sfer naszego życia. Dzięki dodaniu ich na stałe do swojej diety, możemy zwalczyć choroby nerek, wątroby oraz oczu. Jagody goji zawierają także przeciwutleniacz oraz antyoksydanty, które neutralizują komórki rakowe i wolne rodniki.
Odchudzanie dzięki zastosowaniu jagód goji nie odpowiada w pełni za cały proces, jednak bardzo go ułatwia. Zawarte w owocach witaminy, pierwiastki i inne składniki odżywcze pozwalają na przyspieszenie i usprawnienie odchudzania.

Cechy charakterystyczne dla jagód goji:

  • Z uwagi na niską kaloryczność i bogactwo witaminowe, jagody goi nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi.
  • Owoce te są bardzo syte, dzięki czemu po ich spożyciu nasz apetyt będzie znacznie zmniejszony.
  • Jagody goji są świetną alternatywą na przekąskę między posiłkami lub po treningu. Dodatkowo, można je dodawać do śniadań, smoothie, sałatek i innych potraw.
  • Owoce goji można spożywać bezpośrednio z opakowania lub jako dodatek do różnych potraw. Wiele osób dodaje jagody goji do większości posiłków. Należy jednak pamiętać, że trzeba zachować umiarkowaną ilość jagód, jaką spożywamy na co dzień.
  • Oprócz wspomagania odchudzania, jagody goji mają wpływ na wiele aspektów. Warto je wykorzystywać po to, by polepszyć swoje samopoczucie, wygląd oraz zdrowie.

właściwości  jagód goji z sadzonek kolcowoju

Podczas całego procesu odchudzania, należy pamiętać ze jagody goji mają za zadanie wspomóc nasz organizm w zrzucaniu nadmiernych kilogramów. Nie należy więc oczekiwać, że samo spożywanie jagód przyczyni się do pozbycia się tkanki tłuszczowej. Owoce goji muszą być wpisane do naszej codziennej diety. Diecie z kolei muszą towarzyszyć regularne ćwiczenia i zdrowy tryb życia.
Spożywanie jagód goji powinno opierać się na odpowiedzialnym rozdzielaniu porcji jagód do poszczególnych posiłków. Nie możemy ‘przedawkować’ dziennej porcji owoców. Jako że najbardziej znana forma jagód goji to suszone owoce, zaleca się spożywać nie więcej niż 70 suszonych jagód w ciągu dnia. Taka ilość suszonych jagód umożliwia ich dowolne rozdzielenie na poszczególne posiłki.

Suszone owoce można podjadać między posiłkami i po treningu. Często, możemy natknąć się jednak na przepisy na musli, smoothie lub inne zdrowe potrawy fit, polecane przez sportowców. W posiłkach takich, jagody goji mogą występować naturalnie – często jednak są one mielone, krojone i miksowane razem z innymi składnikami.
Często, możemy spotkać się z tabletkami, których głównym składnikiem są owoce goji. Suplement ten należy stosować zgodnie z ulotką. W znacznej większości jednak, dietetycy zalecają spożywanie jagód goji w ich naturalnej postaci.

Wpływ jagód goji na nasz organizm

Spożywanie jagód goji pozwoli nam nie tylko urozmaicić naszą dietę. Owoce te mają zbawienny wpływ na naszą sylwetkę i utrzymanie prawidłowej, zdrowej wagi. Oprócz wspomagania procesów odchudzania, jagody goji wpływają na wiele sfer w naszym ciele. Zdrowe ciało i smukła sylwetka idą w parze razem z regularnym kolorytem skóry.

sadzonki jagód goji w ogrodzie

Jagody goji są bogate w witaminy, które pozwolą utrzymać nasze ciało w prawidłowej kondycji psychofizycznej. Zawartość witaminy A stanowi aż połowę dziennego jej zapotrzebowania. Dodatkowo, jagody goji zapewniają nam dużą dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 i witaminy C. W owocach zawierają się pierwiastki takie jak żelazo, miedź i selen. Poza tym, w jagodach goji znajduje się białko, błonnik i węglowodany. Kaloryczność owoców jest bardzo niska, co sprzyja diecie redukcyjnej.

W sklepach są dostępne jagody goji, jednak mogą one być w znacznym stopniu przetworzone. W sklepach głównie są dostępne suszone owoce. Jednak zawsze trzeba pamiętać, że suszone jagody goji są o wiele bardziej kaloryczne od świeżych. Dlatego mając własny własny ogród można kupić i posadzić sadzonki jagód gojiJest to doskonała okazja, aby móc mieć pod ręką własny owoc, który jest wyhodowany samodzielnie oraz przynoszący wiele korzyści dla zdrowia po spożyciu.